План роботи з предмету фізична культура
                                         26.02.2024
                                       гр. Мк 21 1/9

Тема: Волейбол. Тактичні дії.
Урок № 235 - 236

Завдання: Біг та його різновиди. Загальнорозвивальні вправи:




 Вправи з волейбольним м'ячем. 



Тактика гри в нападі

Специфіка гри дозволяє умовно розділити напад і захист, хоча вони тісно зв'язані між собою. Кожний прийом захисту є контратакуючою дією (наприклад, блокування) або підготовкою до атаки і контратаки (прийом подач, нападаючих ударів).

Головна мета атакуючих дій в тому, щоб м'яч торкнувся поверхні майданчика суперника або щоб гравець протилежної команди супротивника допустив технічну помилку. Активними атакуючими діями команда оволодіває ініціативою в грі, примушує супротивника прийняти вигідний їй план і має моральну перевагу .

Індивідуальні тактичні дії (складають основу тактичної майстерності окремого гравця) - визначають дії гравця без м'яча (переміщення по майданчику, вибір місця для атакуючих ударів, при виконанні подач) і з м'ячем (виконання подачі, других передач та нападаючих ударів).

Головна ціль індивідуальної тактичної підготовки - оволодіти технічними діями з правильною тактичною реалізацією в різних ігрових ситуаціях .

Групові тактичні дії в нападі

Вони є взаємодіями двох або декількох гравців. Прийнятий поділ команди у момент розстановки гравців передньої і задньої ліній виражається взаємодією гравців всередині ліній і між лініями. Їхні дії визначаються не тільки кількістю торкань м'яча (три, не рахуючи блокування), але і зоною, звідки гравець виконуватиме нападаючий удар .

Їхня взаємодія полягає в наступному:

Взаємодія приймаючого м'яч із звязуючим гравцем передньої лінії. Спортсмен, що приймав м'яч (подачу або удар), спрямовує його гравцю передньої лінії, який виконуватиме другу передачу нападаючому.

Взаємодія приймаючого гравця із гравцем задньої лінії, що виходить. Будь-який гравець спрямовує прийнятий м'яч на передню лінію і зону нападу для другої передачі, яку виконуватиме гравець задньої лінії, що виходить.

Взаємодія з нападаючим гравцем і навпаки. В цьому випадку нападаючий удар можна виконати з другої або першої передачі.

Нападаючі гравці взаємодіють один з одним під час гри в своїй зоні і в зоні партнера.

Всі ці групові взаємодії гравців реалізуються в певних тактичних комбінаціях, наперед вивчених і узгоджених діях, які виконують при прийомах м'ячів з подач та нападаючих ударів.


Групові тактичні дії — це взаємодія кількох гравців, спрямована на підготовку і успішне завершення атаки. 

Основою групових тактичних дій у нападі є взаємодія гравця, що виконує передачу на удар, і нападаючого гравця. Групові тактичні дії здійснюються гравцями передньої лінії, якщо передача виконується гравцем зони 3 (2,4), та після взаємодії гравця передньої й задньої ліній, коли другу передачу виконано із зони 1 (5,6). Виконання передачі гравцем, який виходить із задньої лінії, дає змогу всім гравцям передньої лінії брати активну участь в нападі. Взаємодії гравців залежать від системи гри в нападі й захисті.

Командні тактичні дії — це взаємодія всіх гравців, спрямована на подолання опору суперника.

Розрізняють три системи гри в нападі:
1) з другої передачі через гравця передньої лінії;
2) з другої передачі через гравця задньої лінії;
3) з першої передачі чи «відкидки».

Система визначає розміщення гравців лінії нападу в момент подачі і напрямок передач для нападаючого удару, У кожній системі гри є багато тактичних комбінацій, які здійснюють за допомогою передач і нападаючих ударів.

Система гри в нападі з другої передачі через гравця передньої лінії є найпростішою для команд масових розрядів. Така система через гравця передньої лінії зони 3, який виконує другу передачу для удару гравцеві зони 4 або 2, дає змогу максимально використовувати сильних нападаючих гравців, для яких створюються найкращі умови при завершенні атаки.

Вправи з набивним м'ячем: 


 Домашнє завдання: виконати присід на лівій та правій нозі біля опори. Результати надіслати викладачу.

Рекомендована література:

https://vseosvita.ua/library/embed/0100bucy-ea3cdo

https://disted.edu.vn.ua/courses/learn/5085

https://disted.edu.vn.ua/courses/learn/4994



cx.html


Комментарии

Популярные сообщения из этого блога