План роботи з предмету фізична культура

            10.05.2024
               К - 23 1/9
           Тема : Футбол

Урок № 102 - 103

Завдання: біг 2хв. Загальнорозвивальні вправи.  з гантелями: 


Переміщення в футболі

Послідовність навчання: стійка футболіста; біг звичайний (рівномірний зі зміною швидкості і напрямку, темпу і ритму руху); зупинки (кроком і стрибком); повороти (уперед та назад, переступанням і стрибком); біг спиною вперед, схрестними і приставними кроками убік; сполучення різних способів бігу; стрибки (з місця, штовхаючи обома ногами, з розбігу, штовхаючи однією і обома ногами); сполучення різних прийомів пересувань.
Вправи мають відбивати специфіку пересувань футболістів. Широко застосовуються прийоми з інших видів спорту. Особлива увага приділяється стартовому ривку, що зв'язано із засвоєнням правильної стійки футболіста.
Зразкові вправи
1. Зі стійки футболіста піднятися на носки, вернутися у вихідне положення.
2. У стійці на носках, ноги на ширині пліч, перенести вагу тіла з однієї ноги на іншу (повторити кілька разів). Переміщення боксерським кроком у різних напрямках. Приклад сигналів: «одна рука вгорі» — зупинка стрибком; «дві руки вгорі» — зупинка кроком та ін.
3. Те саме, зупинка в обумовленому місці.

ТАКТИКА ГРИ У ЗАХИСТІ

1. Тактика захисту.

Гра в захисті припускає організацію позиції і дій гравців з метою запобігти чи ускладнити атаку­ючим можливість наблизитися до воріт і завдати точного удару. Усі дії команди, що обороняється, є відповідними на дії атакуючих і обумовлюються особливостями тактики суперника. Гра в обороні різноманітна, багатопланова і спря­мована на захист воріт, на активну боротьбу за оволодіння м'ячем і організацію успішної атаки.

 

2. Індивідуальна тактика.

Ефективність захисту багато в чому залежить від індивідуального уміння кожного гравця діяти проти суперника — і коли він володіє м'ячем; і без нього. Борючись проти суперника, котрий не володіє м'я­чем, футболісти в захисті здійснюють закривання і перехоп­лення.

Закривання — переміщення з метою перешкодити супернику одержати м'яч. Той; що обороняється, розташовується між суперником і своїми воротами. Позиція залежить від співвідношення сил суперників, швидкості бігу, персональ­ного завдання. Чим ближче суперник до воріт, тим щільні­ше його треба закривати.

Перехоплення — дія гравця з метою оволодіння м'ячем, спрямованим опікуваному супернику. Успіх перехоплення залежить від правильної оцінки обстановки, вмілого вибо­ру позиції, своєчасного виходу до м'яча, швидкості і т.д.

 

3.  Групова тактика.

Основою реалізації групової тактики в захисті є організована взаємодія двох чи більше гравців для надання допомоги партнерам чи руйнуванні комбіна­цій суперника.

Щоб безпосередньо допомогти партнеру, котрий програв єдиноборству використовують страховку.

 

4. Командна тактика.

Командна тактика в захисті зводиться до організації колективної взаємодії, котра дозво­ляє успішно відбивати атаки суперника і після цього пе­реходити в наступ. На оборонному етапі цих дій необ­хідно швидко сконцентрувати сили в небезпечній зоні, перегрупуватися і забезпечити взаємну страховку захис­них ліній.

Домашнє завдання: виконати підйом тулуба всід 35р.

 

https://www.slideshare.net/kremenlev/ss-44745539

https://repository.ldufk.edu.ua/bitstream/34606048/22121/1/%D0%A1%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D0%BE%20%D0%92.%20%D0%92.%20%D0%A2%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%BE-%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%87%D0%BD%D1%96%20%D0%B0%D1%81%D0%BF%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8%20%D0%BF%D1%96%D0%B4%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B8%20%D1%84%D1%83%D1%82%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D1%96%D1%81%D1%82%D1%96%D0%B2.pdf

http://dspace.pdpu.edu.ua/handle/123456789/16109


              10.05.2024
               К - 23 1/9
           Тема : Футбол

Урок: № 104 - 105

Завдання: Повільний біг 2хв. Загальнорозвивальні вправи. 


 Техніка ВІДБИРАННЯ М'ЯЧА

Умінням відбирати м'яч повинні володіти і захисники, і нападники. Крім знайомого тобі способу відбирання м'яча вибиванням, існують ще й інші способи.

Найчастіше м'яч відбирають тоді, коли він знаходиться попереду суперника. При цьому уважно дивися не на відволікальні рухи суперника, а на м'яч.

Під час відбирання м'яча зігни коліна і трохи нахились уперед. Торкайся м'яча внутрішнім боком стопи. Найкраще відбирати м'яч тоді, коли суперник приймає його. Помітивши, що суперник забарився на мить або трохи відпустив м'яч, зроби випад і вибий м'яч.

 

 

Відбирання м'яча поштовхом - простий, ефективний спосіб.

 Його застосовують, коли суперник з м'ячем біжить поруч. Поштовх виконується у той момент, коли маса тіла суперника перенесена на дальшу від захисника ногу. Цей маневр виконується плечем у плече, рука при цьому притиснута до тулуба.

 

 

Відбирання м'яча підкатом

Найбільш складний спосіб відбирання м'яча — підкат. Його застосовують, коли не можна відібрати м'яч іншими способами. Цей прийом можна виконувати у будь-якій позиції відносно суперника, який володіє м'ячем (попереду, збоку або позаду).Якщо є можливість вибити м'яч з-під ніг суперника, зроби крок ногою, що знаходиться далі від суперника, згинаючи її у колінному суглобі. Після цього ковзним рухом витягни ногу перед суперником і постарайся виштовхнути м'яч підошвою або внутрішнім боком стопи.

 

 Відбирання м’яча у підкаті

Підкат – це один з найбільш технічно складних прийомів відбирання м’яча.

Щоб відібрати м’яч чи вибити його в підкаті, гравець повинен зробити складний маневр. Слід зазначити, що підкат дає можливість відібрати м’яч у межах правил у тих випадках, коли зробити це інакше вже неможливо. Гравець, котрий опанував техніку підкату, може запобігти безлічі небезпечних ситуацій.

Увага ! Неправильне виконання підкату приводить до штрафного удару, іноді на небезпечній відстані від воріт.

Техніка виконання підкату така: перебуваючи трохи позаду й збоку від суперника, захисник починає згинати в коліні опорну ногу, ковзаючи по ґрунті, а іншою – зупиняє м’яч чи вибиває його з-під ноги атакуючого.

Відбирання м’яча підкатом

 

 

Поради:

·       не відбирай м'яч поштовхом, якщо маса тіла суперника знаходиться на ближчій до тебе нозі - можеш втратити рівновагу;

·       виконуй підкат у такій послідовності: спочатку поверхні поля торкається зовнішня частина витягнутої ноги, потім стегно, а потім тулуб;

·       при підкаті спирайся рукою об поверхню поля;

·       старайся торкатися тільки м'яча, а не ніг суперника.


УДАРИ ПО М’ЯЧУ ГОЛОВОЮ

 

Удар головою - важливий прийом гри при нападі та обороні. Не обов'язково бути високорослим для того, щоб добре грати головою.

Секрет успіху - точний розрахунок та сміливість.

 

Спочатку повтори техніку удару головою з місця.

1.Уважно слідкуй за м'ячем, який летить. Стань так, щоб знахо­дитися просто під ним. Перед ударом трохи нахили тулуб назад, потім різким рухом бий по м'ячу. Атакуй м'яч з відкритими очима та закритим ротом.

 

 

 

2.Троє гравців стають трикутником. Перший гравець посилає м'яч другому, другий відбиває його головою, третій ловить.

 

 

3. Підкинь м'яч над собою, легко вдар по ньому серединою лоба так, щоб м'яч летів угору. Повтори 20 ~ 25 разів. Далі роби декілька ударів поспіль. Намагайся тримати м'яч у

 

 

 

Найчастіше у грі застосовують удар по м'ячу головою в стрибку — це більш ефективно.

 

Підстрибни угору, вигнувшись трохи назад. Під час удару, навпаки, зігнись. Це збільшить силу удару і швидкість польоту м'яча.

 

Поради:

·       бий по м'ячу серединою лоба;

·       робота тулуба додає удару головою додаткової сили;

·       погляд зосередь на м'ячі, що наближається;

·       для здійснення удару, намагайся підстрибнути якнайвище;

·        слідкуй за тим, щоб під час стрибка не зіштовхнутися із суперником чи товаришем по команді.

 

Виконуй разом з друзями!

 

1. Гравці розташовуються на лінії на відстані 2 м одне від одного. Гравець Б посилає м'яч гравцю А, який у стрибку посилає м'яч головою гравцю В. Останній передає м'яч гравцю Б, який передає м'яч гравцю А і далі по черзі.

 

2. З відстані 8-10 кроків від стіни зроби 20 - 25 ударів  по нерухомому м'ячу з місця зовнішньою частиною підйому   (зверни увагу на постановку опорної ноги і положення ступні ноги, що виконує удар)

 

3. Удари внутрішньою частиною підйому по м'ячу, який передає партнер збоку або спереду, у мішень діаметром 1,5 - 2 м. 4. Удари середньою частиною підйому по м'ячу,   який   підкочує   партнер.   Ударом спрямовуй м'яч,  що коти­ться, точно партнеру.

 

 

4. Удари середньою частиною підйому по м'ячу,   який   підкочує   партнер.   Ударом спрямовуй м'яч,  ш;о коти­ться, точно партнеру.

 

 

 

 

5. Удари у стрибку по підвішеному м'ячу серединою лоба.

 

 

 

 

Дай відповідь

1.Який удар застосовують для виконання штрафних і кутових?

2.Як виконується удар зовнішньою частиною підйому?

3.Який удар головою найефективніший?







Удари на точність:



Домашнє завдання: повторити техніку зупинки мяча: 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога